Bitki hastalıkları

Bitki hastalıkları ve böcekler bitki bakımında profesyonel olup olmamanızla ilgili değildir. Bitkilerinde yaşayan canlılar olduğunu unutmayıp bu tür sorunlara sabırlı ve sakince müdahale etmeliyiz. Bu blog yazımızda sık görülen iç mekan bitkisi hastalıklarından bahsetmek istiyoruz.

 

 

Unlu Bit

 

Yaprak altlarında, dallarda bulunan pamuk görünümlü beyaz tabakalarla kaplı bitlerdir. Yavaş hareket eden bir tür olduğu için mücadele etmek kolaydır. Zirai ilaç kullanmadan bu bitlerden kurtulma yöntemi ise alkole batırılmış pamuk ile sadece bitlerin üzerine gelecek şekilde temizlenmesidir. Fazla alkol yapraklarda yanma yapabilir, dikkatli kullanılmalıdır. Evde bulunan herhangi bir alkol(kolonya vb.)kullanmadan önce su ile seyretilebilir. Bitler temizlendikten sonra haftada 2-3 olacak şekilde su ve Arap sabunu karışımı bitkinin yapraklarına fıs fıs ile püskürtülebilir. (Bir litre suya bir kapak Arap sabunu yeterli olacaktır.)

 

Kırmızı Örümcek

 

Yaprak üstlerinde ve bitkinin etrafında bitkiyi saran ağlar oluşmaya başladıysa, yaprakların rengi solduysa kırmızı örümcek ile karşılaşmış olabilirsiniz. Bu örümcekleri gözle görmek çok zordur. Havasız ortamlarda kalmış bitkilerde oluştuğu için bitkilerinizin durduğu yeri sık sık havalandırarak önlem alabilirsiniz. Kolay yayılan bir tür olduğu için hastalanan bitki diğer bitkilerden uzaklaştırılmalıdır. Zirai ilaç dışında ev yapımı solüsyonlar kırmızı örümcekte çok etki göstermemektedir. Yakınınızdaki zirai ilaç satan yetkililerden hastalığı anlatarak uygun ilacı alabilirsiniz. İlacı kullanmadan önce mutlaka dış mekanda olup eldiven ve maske takmayı unutmayınız. İlaçlamadan önce bitkiye mutlaka su verilmelidir.

 

Yaprak bitleri

 

En sık görülen bit türlerinden biridir. Çok çabuk yayılan bir tür olduğu için hastalanan bitki hemen diğer bitkilerden uzaklaştırılmalıdır. Eğer bit sayısı çok az sayıda ise bir hortum yardımıyla veya bitki duşa sokularak yaprakları yıkanabilir ve ardından unlu bitler için verdiğimiz Arap sabunu solüsyonu kullanılabilir. Fakat daha ileri boyuttaki bit saldırıları için zirai ilaç kullanmak gerekebilir. Tekrar edebilen bir türdür, gözlem altında tutulmalıdır.

 

Yaprak mantarları ve küfler

 

Yapraklarda lekelenme ve yapışkan damlacıklar şeklinde ortaya çıkar. Hastalanmış yapraklardan kurtularak başlayabilirsiniz. Mantarlar çok fazla nem ve yetersiz havalandırmadan kaynaklı olabilir. Fıs fıs ile su püskürtmeyi azaltmayı deneyin ve durduğu yeri daha çok havalandırın. Küfler ise genelde bitkiye gelen bir böcek ile bitkiye taşınır. Böceklerden kurtulunca küfte kaybolacaktır.

 

Toprakta oluşan sineklenme

 

Çok fazla nem ve kötü toprak, toprakta nem sineklerine ve daha ileri seviyede küflenmeye yol açacaktır. Bitkinizi gereğinden fazla sulamayın ve durduğu yeri bol bol havalandırın. İç mekan bitkilerinde kullandığınız toprağın torf, toprak ve fazla nemin emilmesi için perlit karışımlı olmasına özen gösterin. Deliksiz bir saksı kullanıyorsanız mutlaka saksı dibine drenaj yapın.

 

Kök çürümesi

 

Sağlıklı bitkiniz eğer bir anda kararıp çöktüyse kök problemleriyle karşılaşmış olabilirsiniz. Fazla sulamadan kaynaklanan bir problemdir. Toprak değişimi yapıp çürümüş köklerden kurtulmak gerekmektedir. 

 

 

Daha detaylı sorularınız için bize info@jungleous.com mail adresinden veya @jungleous instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

Bloga dön

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın.