Bitki Bakımı ile İlgili 10 İpucu


  1. Bitkinizi odanızın ışığına göre seçin

Bitkinizi seçerken onu koyacağınız yerdeki ışık seviyesi, kararınızı verirken en önemli etken olabilir. Pencerenizin hangi cephede olduğunu bilmek ise size kolaylık sağlayacaktır. Güney cephe daha canlı/parlak ışık, doğu ve batı cepheler orta seviyede, kuzey cephe pencereler ise daha az ışık alır. Ev bitkileri genellikle direkt olmayan canlı/parlak ışık tercih ederler. Camınızdan içeri giren ışık çok yoğun ise perde yardımıyla ışığın kırılmasına yardımcı olabilirsiniz. Bazı kaktüs ve sukulent çeşitleri direkt ışığı tercih eder önceden yapılan minik bir araştırma ile doğru yeri bulabilirsiniz. Bitkinizi aşırı veya çok az ışığa maruz bırakmak yerine, ona ihtiyacı olan ışığı sağlamak en doğrusu olacaktır.

  1. Bitkinizle ne kadar uygun olduğunuza karar verin

Yoğun iş temposuna sahip olmanız veya aktif bir sosyal hayatınızın olması, evde az vakit geçirmeniz bitki sahibi olamayacağınız anlamına gelmez. Bazı bitkiler bu hayat tarzına ayak uydurabilirler. Az bakım isteyen ve az ışık miktarına ayak uydurabilen ZZ Bitkisi, Paşa Kılıcı türleri, pothos sarmaşık türleri sizin için uygun olabilir. İş seyahatlerinizden döndüğünüzde veya yoğun bir haftasonunun ardından evinize geldiğinizde, bitkileriniz sizi sağ salim bir şekilde evinizde sizi karşılayacaktır.  Ayrıca sulama gününü kaçırırsanız bir problem yaşamazsınız.

  1. Az ile yetinin 

Bitkilerinizi doğru miktarda sulamak onların sağlıklı yaşamaları için belki de en önemli unsur. Bitkinizi çok sulamaktansa doğru sulamayı bulana kadar az sulamayı tercih edebilirsiniz. Aşırı sulama bitkinin köklerinin çürümesine ve bitkinizin ölmesine sebep olabilir. Bitkinizi sulamaktan önce topağını parmağınızla kontrol edin. Parmağınızı birkaç cm toprağa daldırdıktan sonra elinizde nem hissediyorsanız ve toprak parmağınıza yapışıyorsa, bitkiniz sulanmaya ihtiyaç duymuyordur.

Bitkinizin su ihtiyacı mevsime göre değişiklik gösterecektir. Kışın hava sıcaklıklarının düşük olduğu ve gün ışığının daha kısa olduğu zamanlarda bitkiniz daha az suya ihtiyaç duyacaktır. Ancak yazın, bitkiniz daha hızlı büyürken ve sıcaklardan dolayı toprağı daha hızlı kuruyacağından, daha sık sulanmaya ihtiyaç duyacaktır.

Sulama esnasında ılık (oda sıcaklığnda) su kullanmanız toprağın suyu daha iyi emmesini sağlayacaktır. Ayrıca bitkiler suyu köklerinden emdiğinden suyu direkt olarak toprağa dökmeniz gerekmektedir. Bu konuda tek istisna hava bitkileridir. Bu bitkiler suyu yapraklarından emmektedirler.

 

  1. Odanın nem oranını arttırın

Özellikle tropik ortamlarda yetişen bitkiler için nem çok önemlidir. Kuru kış aylarında nem makinası kullanmak hem bitkileriniz hem de sizin sağlığınız için oldukça faydalı olacaktır. Nem makinası gibi bir yatırım yapmak istemezseniz, bir fıs fıs yardımıyla haftada 1-2 olacak şekilde bitkilerinize su püskürtebilirisiniz.

  1. Süreklilik

Bitkilerinizin sağlığı için istikrar çok önemli. Bitkilerinizin yerini mümkün olduğunca değiştirmemeye özen göstermelisiniz. Yer değişiklikleri bitkilerinizi strese sokabilir. Aşırı ısı değişimlerinden de kaçınmanızı öneriyoruz. Sıcaklığın 18-24 derece olması bitkilerinize ideal ortamı sağlayacaktır. Ayrıca bitkilerinizi klima ve kalorifer petekleri gibi aşırı sıcağa maruz bırakacak yerlerden uzak tutunuz.

  1. Gübreleme konusunda acele etmenize gerek yok

İç mekân bitkileri dış mekân bitkilerine göre daha az gübre ihtiyacı duyar. Sulamada olduğu gibi aşırı gübre istenmeyen sonuçlara sebep olabilir. Gübreleme yapmaya karar verdiyseniz bu işlemi bahar aylarının başında ve bitkiniz en az 1 senedir sizinleyse yapmanızı öneririz. Eğer bitkinizin toprağını değiştirdiyseniz gübreleme işlemini atlayabilirsiniz. Taze toprak bitkinizin ihtiyacı olan besini zaten içermektedir. 

  1. Bitkilerinizi güvenilir yerlerden satın alın

Bitkilerinizi satın alırken güvenilir kaynaklardan satın almanız hem satın aldığınız hem de evdeki bitkilerinizin sağlığı için çok önemlidir. Aldığınız yerlerde bitkilerinizle ilgili danışabileceğiniz uzman kişilerin olmasına özen gösterin. Bitkiler hakkında bilgi sahibi olan ve onları seven kişiler size bu konuda kendi tecrübelerini aktarıp sizinle daha fazla bilgi paylaşacaktır. Jungleous olarak websitemiz üzerinden canlı yardımdan, instagramdan veya info@jungleous.com email adresi üzerinden bitkileriniz hakkındaki sorular için bize her zaman ulaşabilirsiniz.

Ayrıca bitki alırken zincir marketlerden ve ışık olmayan AVM dükkânlarından kaçınınız. Bitkinizi alırken mutlaka yapraklarında sararma, genel formunda bir güçsüzlük, böcek vs. olup olmadığını kontrol etmenizi öneririz.

  1. Bitkilerinize ilgi gösterin

Bitkinizle ilgi gösterin ve onun ihtiyaçları konusunda onu gözlemleyin. Bizimle konuşamasalarda isteklerini onları gözlemleyerek anlayabilirsiniz. Her ne kadar bakımla ilgili genel doğrular olsa da her bitkinin farklı gereksinimleri olabilir ve bu olduğu ortama göre çeşitlilik gösterebilir. Bitkinizin yeteri kadar ışık alıp almadığını, bulunduğu yerin sıcaklığını ve su ihtiyacını gözlemleyerek onun için en ideal ortamı zaman içinde yaratabilirsiniz.

  1. Saksı/toprak değişimi yapmaktan korkmayın

Plastik yetiştirme saksısında yetişen bitkilerin mutlaka bir süre sonra saksılarının ve toprağının değiştirilmesi gerekmektedir. Jungleous olarak bitkilerimizi size gönderirken yetiştirme saksısındaki bitkileri uygun boy saksıyla değiştirip, yeni toprak karışımıyla dikip sizlere gönderiyoruz.  

Saksı değişimi yaparken mevcut saksısından birkaç cm büyük bir saksı tercih etmelisiniz. Bunun temel sebebi bitkinizin gereğinden daha büyük bir saksı kullanımında ihtiyaç duyacağından çok daha fazla suya maruz kalmasıdır. Aşırı sulama bitkinize zarar verecektir. 

Toprak değişiminin temel sebebi ise bitkinizin ihtiyaç duyduğu besinlerin zaman içerisinde içinde bulunduğu toprakta azalması ve köklerin sıkışmaya başlamasıdır. Taze bir toprak ona ihtiyaç duyduğu besinleri tekrar sağlayacak ve büyümesine yardımcı olacaktır. Her 1-2 senede bir kere bahar aylarında saksı ve toprak değişimi yapabilirsiniz. 

  1. Aksın gitsin

Bitkiniz delikli veya deliksiz saksıda olsun, beton, seramik veya terracotta saksıda olsun aşırı sulamanın önüne geçmelisiniz. Bitkinizin dikimini yaparken özellikle deliksiz saksılarda, drenaj yapmanız aşırı sulamanın önüne geçmenizde en büyük yardımcınız olacaktır. Saksıların dibine ponza taşı veya çakıl taşı koyarak istenmeyen suyun akıp gitmesine yardımcı olacak ve köklerinin zarar görmesini engelleyeceksiniz. Eğer delikli bir saksı kullanıyorsanız fazla suyun delikten akıp gitmesine izin verin. Bitkiniz asla suyun içinde oturmamalı.

 

Bu blog yazımızda fikir açısından bize yardımcı olan The Sill ekibine teşekkür ediyoruz. Yazımıza benzer ingilizce blog yazısına bu linkten ulaşabilirisiniz :

https://www.thesill.com/blogs/the-basics/top-ten-plant-care-tips

 

Bloga dön

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın.